Hoeve Vercamer


Opdrachtgever:
Gemeente Lendelede
Locatie:
Lendelede, België
Type:
Wedstrijd, laureaat
Fase:
Aanbesteding
Partners:
Buro BOSsaert, AVE-engineering, RV building technics, buro Feys


De gemeente Lendelede wil de 'site Vercamer' uit te bouwen tot een bruisende ontmoetingsplek waar verschillende vzw's hun plek vinden. Samen tuinieren, dieren verzorgen en koken zijn ondermeer enkele activiteiten die er beoefend zullen worden.

Een nieuw bouwvolume vormt samen met de bestaande schuur een nieuw binnenplein. De footprint van 21 x 7m wordt opgedeeld in 5 delen met telkens een massief spant tussen elke travee. Het gebouw krijgt een eenvoudig programma: een polyvalente zaal met bar, een didactische keuken, sanitair en berging.

De kopse zijden van het volume worden verfijnd door het sanitair iets door te trekken en de zaal een hoogteaccent te geven. Op die manier ontstaat een leesbaar volume met een 'begin' en een 'einde'.

Het materiaalgebruik en de vormentaal refereren naar Scaninavische boerderijen. Een kleine luifel legt de link met het buitenterras. Het interieur volgt het principe ruwbouw = afbouw. Zo blijven betonwanden en de massieve houtendakconstructie zichtbaar. De combinatie van beiden, samen met een beperkt palet aan afwerkingmaterialen beoogt een rustige, huiselijke sfeer waar iedereen zich even thuis kan voelen.