Kindcentrum Rinkelbel
Beperkte offerteaanvraag - 2017
Laureaat


Opdrachtgever:
Freinetschool De Tandem
Locatie:
Brugge, België
Type:
Masterplan - Verbouwing
Fase:
Uitwerking


Rinkelbel is een kinderdagverblijf dat als pilootproject zijn werking wil omvormen tot een kindcentrum. In verticale leefgroepen worden kinderen van 0 tot 4 jaar samengebracht in een huiselijke omgeving, wat zorgt voor een zachte overgang. Ook de buitenschoolse kinderopvang van de naastliggende Freinetschool vindt hier zijn plek.

Dit ontwerp geeft vorm aan dit vernieuwende pedagogisch concept. Met een vide en een opengewerkte portiekstructuur in de betonwand, transformeren we de donkere circulatieruimte tot een warme en uitnodigende ontmoetingsruimte. Ouders kunnen er een koffie drinken, bijpraten met de begeleiders, hun kind laten spelen,…

De centraal gelegen rotonde stuurt de circulatie en wordt opnieuw het kloppende hart van het gebouw. Aan de ene kant ervan bevinden zich de leefruimtes. Deze fungeren als huiskamers waarop de verzorgingsruimtes, het keukenblok en de slaapruimtes discreet maar efficiënt de werking ondersteunen. Aan de andere zijde van de rotonde stimuleren de ateliers, door middel van het Alice in Wonderlandprincipe”, ontdekkend leren. De kinderen stappen een deur binnen en verkennen een nieuwe wereld. Deze uitdagende atelierwerking, gaande van kunst tot kookactiviteiten, worden zowel gebruikt door de jongsten als door de kinderen van de naastliggende Freinetschool.