Archeologisch museum
Internationale ideeënwedstrijd - 2015
Semi-finalist


Opdrachtgever:
ArkXsite / Portugal
Locatie:
Montemor-O-Novo, Portugal
Type:
Publieke infrastructuur - Archeologisch museum
Fase:
Afgerond


Het integreren van een museum op de hellende flank van een historische site vraagt een bescheiden aanpak. Het museum wordt deels ingegraven en het relict van de omwallingsmuur geherinterpreteerd tot centraal thema in het ontwerp.

Een muur en pleintje onderbreken het wandelpad dat rondleidt op de historisch vesting, en nodigen uit om af te dalen richting de inkomhal van het museum. Doorheen de olijfgaarden en grassen ontvouwt zich een panoramisch zicht op de vallei.

Een dynamisch hellend vlak verzorgt de circulatie. De geperforeerde wand biedt zorgvuldig gekadreerde zichten op het landschap en plaats de museum informatie in de grotere context. De helling leidt richting de cafetaria, met bibliotheek en museumshop, een geheel van cultuur en ontspanning. De binnenruimte vloeit naadloos over in een genereus buitenterras, met een weids zicht op de vallei.

Een tweede hellend vlak leidt de bezoeker richting de museumruimte. De museumruimte wordt georganiseerd door een centraal gelegen lichtkoepel die op de vloer geprojecteerd wordt als zitput en van waar men de volledige expositie kan overschouwen.

Tussen het niveau van museum en inkom schuilt de administratie- en onderzoeksruimte, een flexibel in te richten werkruimte met een aparte buitenpatio. Zo wordt een discrete toegang gecreëerd voor het personeel of als leverplaats voor extra expositiemateriaal.

Ontwerp in samenwerking met:
Pieter Deslé, Thibault Florin