Jeugdhuis Het andere Geslacht
Wedstrijd - 2016
Tweede plaats


Opdrachtgever:
OW1603 - Gemeente Lichtervelde
Locatie:
Lichtervelde, België
Type:
Openbaar - Vervangbouw
Fase:
Afgerond


Met een zorgvuldig (akoestisch) ingekapselde binnenkoer zoeken we om het jeugdhuis en de vakantiewerking een vrijstaat te verlenen, een ruimte waar het jeugdig enthousiasme ongehinderd en zonder zelf de omgeving te hinderen een eigen dynamiek kan ontwikkelen, kan experimenteren, leren samenwerken en genieten van een geslaagd initiatief.

De drie entiteiten (JOC, jeugddiensten en extern verhuur) groeperen zich rond de polyvalente zaal. De omliggende rondgang organiseert alle ontsluiting, interageert met de verschillende programmaonderdelen en leent zich voor meervoudig gebruik. Akoestische poorten laten de gebruiker de ruimte kneden tot de meest ideale opstelling voor zijn evenement. Het resultaat is een helder en transparant gebouw, zowel in gebruik als naar de omgeving.

Deze vrijstaat – centraal in de gemeente – is geen eiland. Met het programma en de architectuur bieden we bewust tentakels naar de jeugddienst, de gemeente en naar zijn inwoners. Iedereen komt er over de vloer. Door alles intelligent en flexibel te ontsluiten zoeken we paden van uiteenlopende gebruikers uiteen te houden waar ze elkaars eigenheid zouden hinderen of juist te laten kruisen waar interactie een meerwaarde betekent.

In samenwerking met:
buro aRCHITEC en Daidalos-Peutz