Ontmoetingscentrum Hertsberge


Opdrachtgever:
Gemeente Oostkamp
Locatie:
Hertsberge, België
Type:
Publiek gebouw
Fase:
Wedstrijdontwerp


De Gemeente Oostkamp vraagt om naast de kerk een polyvalente zaal, jeugdlokalen en een buitenschoolse kinderopvang vorm te geven.

Rond een publiek, autovrij dorpsplein worden de nieuwe volumes geschakeld. Een L-vormig gebouw omarmt het plein en de maat van de volumes sluit aan op het beoogde programma.

We integreren de bestaande tuinmuren en spelen er verder op in door nieuwe tuinmuren toe te voegen. Zo ontstaan twee afgebakende buitenruimtes met een grote mate van geborgenheid.

De 3 hoofdprogramma’s worden aan elkaar verbonden door een centrale kern in het hart van het gebouw. Die omvat overkoepelende functies zoals sanitair, technieken en een algemene inkom.

De zaal is de grootste ruimte van ongeveer 330m², de hoogte kan opgetrokken worden tot 6 à 8m, meer of minder indien gewenst. We zien een extreem multifunctioneel gebruik: sport voor de school, zomercinema, markten, ... Bij goed weer kunnen veel activiteiten op het plein doorgaan en wordt de zaal een overdekte dorpshal, een uitwijkmogelijkheid bij regen of een ondersteunende functie.

De chirolokalen worden in de hoek van de site gepositioneerd. De chiroleden krijgen een eigen ommuurde ‘vrijstaat’ die tevens hun inkom organiseert, zo onstaat ook op deze hoek een actief gebouw.

De kinderopvang wordt aan de onderzijde van de site gepositioneerd, direct uitgevend op het plein en makkelijk toegankelijk vanuit de naburige school. Kinderen kunnen er spelen in een een afgebakende zone waardoor de kinderopvang het dorpsplein activeert.

Een luifel met kolommen bakenen het plein af en brengt de gevels op mensenschaal.