Typhoon Submarine
Internationale ideeënwedstrijd - 2014
Eervolle vermelding


Organisatie:
Matterbetter Typhoon Class Submarine / Nederland
Locatie:
Wereldwijd
Type:
Concept
Fase:
Afgerond


De wedstrijd nodigde ontwerpers uit om het architecturale potentieel van de grootste nucleaire onderzeeër ooit gebouwd in te zetten om deze gigant een relevante nieuwe sociale functie toe te meten.

Tot de mogelijke aanmeerplaatsen voor de Typhoon duikboot behoren zowel rijke, westerse metropolen, maar evenzeer industriële havens in ontwikkelingslanden. Al deze havens kampen met het gebrek aan geïntegreerde sociale netwerken in het stedelijk weefsel. Havenarbeiders worden vaak geconfronteerd met armoede, zonder enige steun van sociale zekerheid. Om een duurzaam antwoord op deze problematiek te bieden, stelt SUB_PORT_LAB voor om de duiboot te transformeren in een educatief trainingscentrum. Straatkinderen worden er een beroep aangeleerd en krijgen zo het vooruitzicht op een job. Basis theoretische opvoeding, die dikwijls afwezig is in de dagelijkse omgeving van de straatkinderen, wordt gecombineerd met praktische workshops lassen, houtbewerking, metaalbewerking, …

Door de duikboot middendoor open te snijden en het bovendek op te tillen, worden niet enkel de inwendige functies zichtbaar, maar worden ze ook op een natuurlijke wijze verlicht. De dekken doen dienst als setting voor de workshops en de ontspanning, maar fungeren ook als een publiek forum, een uitnodiging naar de stad.

De structurele buizen logica van de Typhoon wordt behouden, maar aangepast aan het nieuwe programma. Voor de kinderen die in de slechtste leefomstandigheden verkeren worden 15 van de vroegere ‘rakethulzen’ ingericht tot slaapcabines.

Hoewel SUB_PORT_LAB niet meer in staat is om te duiken, kan de boot wel nog varen en op die manier havens rond de wereld van een ‘sociale injectie’ voorzien. Op het moment van vertrek, heeft SUB_PORT_LAB duurzame sociale interventies afgedwongen van lokale overheden, wat de havengebieden in staat zelf te ontwikkelen tot leefbare en dynamische stadswijken.

Tentoonstelling:
The Art Globe, Moskou. 2015
Russian Eco Week, Moskou. 2015

Ontwerp in samenwerking met:
Pieter Deslé, Thibault Florin