Woning S


Opdrachtgever:
Particulier
Locatie:
Ledeberg, België
Type:
Residentieel - Verbouwing - Interieur
Fase:
Gerealiseerd
Publicatie:
De standaard Wonen, 28/12/2019, Ingenieuze verbouwing van piepkleine starterswoning in Ledeberg, Karin Eeckhout, Alexander Meeus
Foto:
Alexander Meeus


In Ledeberg verbouwden we een oude arbeiderswoning tot een hedendaagse starterswoning. Twee heldere ingrepen genereren woonkwaliteit in de hoekwoning met een beperkte leefoppervlakte van 58 m². Een centrale elf meter hoge vide met een geboende blauwstalen wenteltrap voorziet de woning van licht en interne zichten. Een verticale kastenwand uit wit gebeitst Pools grenenhout loopt van het gelijkvloers tot de nok en creëert verticale samenhang. Het grote meubel neemt op elke verdieping andere functies op: vestiaire en keuken op het gelijkvloers, bibliotheek en bureau op niveau één en dressing op niveau twee. Een dakterras fungeert als uitloper bij de slaapkamer.

Woning S is voor ons een referentieproject omdat het een antwoord biedt op het actuele vraagstuk van betaalbaar en compacte stedelijk wonen. Met heldere ruimtelijke ingrepen en een weloverwogen materiaalpalet trachten we antwoorden te bieden aan bijzondere uitdagingen zoals de ingesloten achterzijde, de beperkte oppervlakte en het gelimiteerde budget.