Woning M&R


Opdrachtgever:
Particulier
Locatie:
Brugge, België
Type:
Residentieel - Verbouwing


Deze ontwerpende haalbaarheidsstudie onderzoekt de stedenbouwkundige, ruimtelijke en financiële haalbaarheid van een dakuitbreiding in een Brugse woonwijk. De bouwheer wenst de zolderverdieping in te richten met een slaapkamer en tweede badkamer. De ruimtelijke indeling wordt bepaald door de bestaande toestand en praktische eisen.

Stedenbouwkundig is er weinig marge. Vooraan mag een dakkapel tot 1/3de, achteraan tot 1/2de van het gevelvlak. Als alternatief wordt een schuine balk voorgesteld die binnen ditzelfde volume blijft, maar binnenin een aaneengeschakeld geheel vormt.

Door de uiterste hoekpunten van het nieuwe volume op te trekken, blijft de nokhoogte van het bestaande dak behouden (een stedenbouwkundige eis), en wordt er toch bijkomende hoogte gewonnen.

De rechthoekige binnenruimte biedt de mogelijkheid om standaard meubilair te plaatsen. De vide naar het bureau en de strategisch geplaatste ramen creëren dynamische zichten, zowel intern als naar de omgeving. Op de bovenste verdieping zorgt een sas er voor dat de badkamer en slaapkamer onafhankelijk van elkaar kunnen functioneren.

In samenwerking met:
Pieter Deslé, Thibault Florin